Повернутись до тексту
Міністерство Закордонних Справ Фінляндії

Дозвіл на перебування та роботу - Посольство Фінляндії, Київ : Візи та інші послуги : Дозволи на перебування

ПОСОЛЬСТВО ФІНЛЯНДІЇ, Київ

вул. Стрілецька, 14
01901 Київ, Україна
тел. +380 44 278 7049
E-mail: sanomat.kio@formin.fi
нормальний шрифтбільший шрифт
 

Дозвіл на перебування та роботу

Загальна інформація щодо дозволу на перебування

Для довготривалого перебування у Фінляндії іноземним громадянам потрібно мати дозвіл на перебування. Дозвіл на перебування надає право проживати у Фінляндії та пересуватись по території країни, займатись трудовою діяльністю, якщо це можливо згідно умов дозволу на перебування, та також виїжджати з країни і повертатись прямо у Фінляндію або через іншу країну Шенгенської території назад до закінчення терміну дії цього дозволу.

На отримання постійного дозволу на перебування може подавати іноземець, який прожив у Фінляндії чотири роки по безперервному дозволу на перебування (статус «А»).

Найбільш повну і детальну інформацію та бланки заяв можна знайти на веб-сайті Міграційної служби Фінляндії www.migri.fi, яка розглядає документи та приймає рішення щодо видачі дозволів на перебування.

З питань заповнення анкети звертайтесь за адресою e-support@migri.fi.

Додаткову інформацію про дозволи на перебування можна також знайти на сайтах Поліції Фінляндії (www.poliisi.fi), Міністерства зайнятості та економічного розвитку (www.tem.fi), і Бюро зайнятості та економічного розвитку (www.mol.fi).

Корисна інформація щодо організації щоденного життя в Фінляндії зібрана на сайтах www.intofinland.fi, www.suomi.fi, www.infopankki.fi.

У зв'язку із змінами в Законі про іноземців, що вступили в силу з 1.1.2012: Фінляндія видає дозволи на перебування у вигляді біометричних карток. Видачу дозволів на перебування у вигляді наклейок в паспорт скасовано. При наступному зверненні на новий дозвіл на перебування або продовження діючого потрібно повернути попередню пластикову картку, термін дії якої закінчився.

Подавати заяву про видачу дозволу на перебування може тільки сам заявник особисто незалежно від віку людини (не допускається направляти заяви поштою, електронною поштою або по телефаксу).

Заяви про видачу першого дозволу на перебування подаються в представництвах Фінляндії за кордоном та передаються для розгляду та прийняття рішення до Міграційної служби Фінляндії. Після прийняття рішення заявник отримує його в представництві. Перший дозвіл на перебування, зазвичай, видають терміном не більше ніж на один рік.

Іноземцю, який отримав дозвіл на перебування з певним терміном дії, завчасно, до закінчення терміну дії дозволу, можна подати в поліцію заяву на його продовження, якщо це потрібно. В цьому випадку чекати прийняття рішення необхідно на території Фінляндії.

Також, більше не здійснюється перенесення дозволу на перебування у Фінляндії зі старого паспорта у новий . Заявник повинен звернутися в місцеву поліцію для отримання дозволу на перебування у вигляді картки.

Однією з умов видачі дозволу на проживання на підставі родинних зв'язків або з метою навчання, як правило, є матеріальна забезпеченість заявника у Фінляндії.  Додаткову інформацію щодо вимог до матеріальної забезпеченості заявників на отримання дозволу на перебування та покажчик сум в євро рекомендованого достатнього рівня доходу ви можете знайти на сайті Міграційної служби Фінляндії http://www.migri.fi/moving_to_finland_to_be_with_a_family_member/income_requirement. Приклади джерел доходу включають працевлаштування, приватний бізнес, особистий капітал, пенсії та деякі соціальні допомоги. Рівень доходу розраховується з вашого чистого доходу, тобто доходу, який залишається після сплати податків та пенсійних і страхових внесків.Кошти, необхідні для виконання вимог, повинні бути у вільному доступі, наприклад, через власний банківський рахунок.

Термін розгляду документів

Точно розрахувати термін розгляду заяви дуже складно, тому що в залежності від кожного кокретного випадку час, необхідний для розгляду, може коливатися досить сильно. На строки, зокрема, впливає те, чи не виникне при розгляді заяви необхідність запитувати додаткові документи. Розгляд нескладних справ відбувається швидше.

Також, коли вже прийнято рішення Міграційної служби у справі про дозвіл на перебування, одержати саму картку - дозвіл на перебування в посольстві Фінляндії в Україні можна тільки через два-три тижні. Точно сказати, скільки часу займе доставка картки у представництво, неможливо.

Рекомендується подавати заяву завчасно. Не рекомендуємо бронювати квитки до Фінляндії до тих пір, поки не відомо рішення за Вашою заявою.

Інформацію про середній термін розгляду заяв можливо знайти на сайті Міграційної служби: www.migri.fi.

Подача заяви громадянином України на отримання дозволу на перебування

Заява на отримання дозволу на перебування подається в Посольстві Фінляндії в Україні.

Посольство Фінляндії в Україні обслуговує заявників на отримання дозволу на перебування з понеділка по п'ятницю з 9.30 - 12.00 за адресою: Київ, вул. Стрілецька 14 за попереднім записом.

Записатися на подачу документів можна за тел.+38-044-594-12-69 або електронним листом на адресу Finlandvisaukraine@vfshelpline.com (з 8.30 до 18.00 з понеділка по п'ятницю), повідомивши, що Вам необхідно подати у посольстві документи на отримання дозволу на перебування у Фінляндії.

Особиста присутність усіх заявників обов’язкова незалежно від віку людини.

Бланк заяви слід заповнювати ретельно і усі необхідні додатки отримувати заздалегідь, до подання заяви. Бланки заяв та додатків доступні на сайті Міграційної служби за адресою: www.migri.fi, в розділі Oleskeluluvat/Resident Permits. Остання сторінка бланку заяви містить перелік документів, що рекомендується до неї додати, та інформацію про те, які з них повинні бути легалізовані (апостильовані). Анкету на дозвіл на перебування з метою навчання або працевлаштування також можна заповнити он-лайн на сайті http://www.migri.fi/services/e_services та роздрукувати для подачі. Електронна система значно прискорює розгляд заяви.

Бланк заяви заповнюються на фінській,шведській або англійській мові. Відповідно на одну з цих мов мають бути перекладені і всі документи, що додаються до заяви.

Заповнена анкета датується та підписується при подачі.

До заяви необхідно додати ксерокопії обох паспортів – громадянина України та закордонний паспорт, оригінали яких обов’язково мати із собою в момент подачі.

Також потрібні дві (2) однакові фотографії. Фотографія може бути чорно-білою або кольоровою. Давність фотографії не повинна перевищувати шести (6) місяців. Розмір фотографії: висота 47 мм, ширина 36 мм, відстань від нижньої точки підборіддя до верхівки фотографованого - 32-36 мм. Бажано на блакитному чи сірому тлі.

На подачу заявник має підготувати два (2) однакових комплекти документів (один оригінальний – відправляється до Міграційної служби Фінляндії, другий контрольний комплект ксерокопій залишається в Посольстві Фінляндії в Україні).

З усіх заявників знімаються відбитки пальців (крім дітей до 6 років).

Після подачі документів заявник отримує від співробітника посольства ваучер на оплату послуги у гривнях за діючим на момент подачі курсом . Збір сплачується в той же день у Києві в одному з трьох відділень ПроКредит Банку, що обслуговують Посольство Фінляндії (Див. Візи ті інші послуги/Вартість послуг - http://www.finland.org.ua/public/default.aspx?nodeid=31720&contentlan=37&culture=uk-UA. Збір стягується за розгляд документів, є його необхідною умовою та не підлягає поверненню, незалежно від прийнятого по справі рішення.

Нижче надана інформація з найбільш поширених в Україні випадків подачі заяви на дозвіл на перебування у Фінляндії. З усіма питаннями Ви можете зателефонувати нам за номером: +380 44 278 7551 з 15.00 до 16.00 або написати електронною поштою: kio.viisumi@formin.fi.

Дозвіл на перебування з метою працевлаштування

Громадяни країн, що не входять в ЄС чи ЄЕП повинні для здійснення трудової діяльності, як правило, оформити дозвіл на перебування працівника. При прйнятті рішення про видачу такого дозволу, до уваги, приймається доступність робочої сили на ринку праці.

Крім того, влада прагне забезпечити можливість працевлаштування для тих, хто вже присутній на ринку праці. Умови праці/трудового договору повинні відповідати нормам застосовуваного в Фінляндії законодавства та колективних трудових договорів, навіть у тому випадку, якщо роботодавець не з Фінляндії. Свій висновок, з точки зору політики зайнятості, робить бюро зайнятості та економічного розвитку. Дозвіл на перебування працівника, як правило, видається для здійснення трудової діяльності в певній професійній сфері. Працівник може поміняти роботу тільки в рамках даної професійної сфери. Дозвіл видається Міграційною службою або місцевим відділком поліції. Ці органи влади вивчають підстави, передбачені законом про іноземців, щодо видачі дозволу на перебування.

На сайті Міграційної служби Фінляндії http://www.migri.fi/services/_application_forms_/residence_permit_application _forms є кілька форм заяви на отримання дозволу на проживання з метою працевлаштування в залежності від того, чим саме заявник буде займатися на території Фінляндії: самозайняті – OLE_EHA; спеціалісти, експерти, консультанти - OLE_TY2; інтерни - OLE_TY3; спортсмени або тренери - OLE_TY4.

Необхідні документи (два (2) комплекти) для будь-якої іншої роботи, яка не не має відношення до категорій, що вказані вище:

1.     Заповнена заява - форма OLE_TY1.

2.     Дві (2) однакові фотографії (вимоги до фотографіі укр.мовою див. вище).

3.     Заповнена та підписана роботодавцем форма ТEМ 0.54.

4.     Копія закордонного паспорта (всі сторінки, крім порожніх).

5.     Копія паспорта громадянина України (всі сторінки, крім порожніх).

Дозвіл на перебування з метою навчання

Іноземні студенти, які не є громадянами країн-членів ЄС або прирівняними до них, повинні оформляти для навчання дозвіл на перебування, якщо термін навчання у Фінляндії складає більше трьох місяців.

Рекомендується подавати заяву завчасно, бажано відразу після отримання підтвердження про зарахування до навчального закладу.

Необхідні документи (два (2) комплекти):

  1. Заповнена заява OLE_OPI.
  2. Дві (2) однакові фотографії (вимоги до фотографіі укр.мовою див. вище).
  3. Підтвердження з фінського навчального закладу про вступ на навчання, що підтверджує статус студента.
  4. Підтвердження про попередні освіту або місце роботи, що пов’язані з навчанням у Фінляндії.
  5. Інформація про засоби до існування (довідка з банковського рахунку).

    Фінляндська держава, як правило, не бере на себе витрати по перебуванню іноземного студента у Фінляндії. Тому заявник повинен довести, що він має достатньо коштів для існування, у вигляді стипендії, гранту, або інших засобів. Розмір коштів, які заявник повинен мати в своєму розпорядженні, становить не менше 560 євро на місяць або 6720 тисяч євро на рік . Якщо навчальний заклад, крім безкоштовного навчання, надає учням безкоштовне житло та безкоштовне харчування, необхідна сума може бути знижена.
    Фінансування перебування студента у Фінляндії, який бере участь у програмі обміну між фінським і зарубіжним вузами, може бути забезпечено в рамках програми обміну.
  6. Страховий поліс.

В момент подання заяви на отримання дозволу на перебування заявник повинен пред'явити страховий поліс з відповідним терміном дії, копія якого додається до документів.

Для навчання на термін менше двох років страхова сума повинна бути не менше 100 000 євро.

Якщо передбачувана тривалість навчання становить два роки і довше, студент зазвичай вважається особою, постійно проживаючою у Фінляндії, і може користуватися послугами муніципальної системи охорони здоров'я. У такому випадку, страховку потрібно оформити на перший навчальний рік, тобто на термін дії першого дозволу на перебування, і достатня страхова сума - 30 000 євро.

Необхідно завчасно до закінчення строку дії дозволу подавати в поліцію заяву на його подовження і подбати про те, щоб заявник мав дійсне медичне страхування протягом всього періоду перебування у Фінляндії.

  1. Копія закордонного паспорта (всі сторінки, крім порожніх).
  1. Копія паспорта громадянина України (всі сторінки, крім порожніх).

Дозвіл на перебування на підставі сімейних зв'язків – з метою возз'єднання сім'ї

Особа, яка бажає переїхати до Фінляндії з метою спільного проживання з членом сім’ї, який там вже знаходиться, повиннна оформити дозвіл на перебування. Дозвіл може бути видано на підставі родинних зв'язків.

Законодавство Фінляндії визначає коло осіб, які належать до членів сім'ї. Даний список осіб не обов'язково включає в себе всіх людей, яких заявник вважає членами своєї сім’ї. У Фінляндії поняття сім’ї охоплює вужче коло людей, ніж у багатьох інших країнах.

Крім того, необхідно врахувати, що поняття сім'ї визначається по-різному, залежно від того, чи йдеться про члена сім'ї особи, яка є громадянином ЄС, або прирівняного до нього, або про члена сім'ї громадянина будь-якої їншої країни.

Важливо у цьому зв'язку зрозуміти, що коло осіб, які належать до членів сім’ї, визначене таким чином, що члени сім’ї громадян Фінляндії прирівняні до членів сім’ї громадян третіх країн. Це означає, що до них не застосовується чинне щодо громадян ЄС більш широке визначення кола осіб, які належать до членів сім’ї.

Форми заяви на отримання дозволу на перебування з метою возз'єднання сім'ї можна знайти на сайті http://www.migri.fi/services/_application_forms_/residence_permit_application_forms. Остання сторінка апплікаційної форми містить перелік документів, які рекомендовано додати до заяви, та інформацію про те, які з них повинні бути легалізовані (апостильовані).

OLE_PH1 - заява на отримання дозволу на проживання для дружини/чоловіка іноземця, що є резидентом Фінляндії.
Ця форма призначена для вас, якщо ваш/-а чоловік/дружина є громадянином іншої країни, але має діючий дозвіл на перебування і проживає в Фінляндії, та ви збираєтеся переїхати і вести сімейне життя з ним/нею. Він/вона – ваш/-а чоловік/дружина, зареєстрований партнер тієї ж статі або співмешканець, з яким ви прожили у відносинах, подібних шлюбу, принаймні два роки, або з яким у вас спільний догляд за дитиною.
На додаток до цієї форми, той із подружжя, що проживає на території Фінляндії, повинен належним чином заповнити форму PK1_plus, надавши відповіді на питання, що стосуються сімейних зв'язків, що дає можливість прискорити розгляд заяви на отримання дозволу на перебування.

OLE_PH2 - заява на отримання дозволу на проживання для дружини/чоловіка громадянина Фінляндії.
Ця форма призначена для вас, якщо ваш/-а чоловік/дружина є громадянином Фінляндії і ви маєте намір переїхати до Фінляндії і вести сімейне життя з ним/нею. Він/вона -  ваш/-а чоловік/дружина, зареєстрований партнер тієї ж статі або співмешканець, з яким ви прожили в шлюбі подібні відносини, принаймні, двох років, або з яким у вас спільний догляд за дитиною.
На додаток до цієї форми, ваш/-а чоловік/дружина повинні заповнити форму PK2_plus відповівши на питання, що стосуються сімейних зв'язків.

OLE_PH3 – це заява для вас, якщо ви є опікуном дитини віком до 18 років, яка є громадянином Фінляндії або проживає у Фінляндії маючи дійсний дозвіл на перебування у Фінляндії, та ви маєте намір переїхати до Фінляндії і вести сімейне життя з дитиною.
На додаток до цієї форми, дитина, що проживає у Фінляндії, повинна заповнити форму - роз'яснення OLE_PK3.

OLE_PH4 – заява на отримання дозволу на перебування дитини. Ця форма призначена для вас, якщо ви подаєте заяву на дозвіл на перебування дитини віком до 18 років, яка має намір переїхати до Фінляндії і вести сімейне життя із своїм опікуном. Дитина повинна бути неодруженим/-ною, тому що дозвіл може надаватися на основі сімейних зв'язків між батьками і дитиною.
Роз'яснення сімейних зв'язків повинні бути представлені за допомогою форми PK4_plus, що заповнюється спонсором перебування дитини у Фінляндії, та/або форми PH4_plus, яку заповнює опікун дитини за кордоном. Однак, з'ясування родинних зв'язків не вимагається, якщо дитина подає заяву на дозвіл на перебування одночасно із своїм опікуном.

Подача заяви неповнолітнього (до 18 років)

За дитину, молодшу 15 років, заява підписується її законним представником (один з батьків або опікун). Якщо дитині від 15 до 17 років, заява підписується обома - дитиною та її законним представником.

До заяви неповнолітнього обов’язково додається апостилізоване свідоцтво про народження. Якщо неповнолітній заявник подорожує один або з одним із батьків, потрібно оформити письмову, нотаріально завірену згоду на переїзд: від обох батьків або від одного з них, або опікуна дитини - в залежності від випадку. Якщо ж отримати згоду не представляється можливим, то необхідно представити документи, за якими можна встановити причину відсутності згоди (наприклад, довідку матері-одиначки, свідоцтво про смерть одного із батьків, інш.). Згода на переїзд дитини має бути оформлена не більше ніж за один рік до подачі документів. Обидва документи – свідоцтво про народження і нотаріально оформлена згода батьків - необхідно перевести на фінську, шведську чи англійську мову.

роздрукувати цю сторінку

Подібні веб-сайти

оновлений 01.02.2016


© Посольство Фінляндії, Україна | Про сайт | Контактна інформація